Znani so finalisti za HORUS 2023 – Slovensko nagrado za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj

Podelitev nagrad in priznanj bo 14. decembra 2023 v Ljubljani.

(Ljubljana, 1. december 2023) Včeraj je z ocenjevanjem zaključila skupina strokovnjakov 1. kroga ocenjevanja za HORUS 2023 – Slovensko nagrado za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj. Za nagrado in priznanja Horus 2023 se poteguje petnajst kandidatov – pravnih oseb in posameznikov in danes so s potrditvijo zapisnika ocenjevanja 1. kroga za Horus 2023 prav vsi postali finalisti. Razpis za nagrado Horus je letos objavljen petnajstič zapored.

Med finaliste so se tako uvrstili vsi kandidati, ki se potegujejo za nagrade v 2. krogu ocenjevanja. Kandidati za strateško nagrado so: Nova KBM d. d., GateHub d.o.o. in Ljudska univerza Slovenska Bistrica. Kandidati za priznanja za projekt so v profitni kategoriji: Poslovni sistem Mercator d.o.o. (Trajnostni plakati), Poslovni sistem Mercator d.o.o. (Bele embalaže) in Ozara, storitveno in invalidsko podjetje d.o.o. (Medgeneracijsko sodelovanje). Kandidati za priznanja za projekt so v neprofitni kategoriji: Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož (Razpršeni hotel Jeruzalem Slovenija), Ljudska univerza Slovenska Bistrica (Za varno življenje, premoženje in okolje), Allium, zaposlitveni center, z.o.o., so.p. (Krožna zgodba Hrane ne mečemo stran) in Društvo za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva UP-ornik (Šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev). Kandidati za posebna priznanja za posameznike so: Aleksander Batič, Aleksander Onišak, Boris Krabonja, dr. Lučka Lorber in Tina Cipot.

Glavni namen razpisa HORUS, ki ga organizira IRDO – inštitut za razvoj družbene odgovornosti v sodelovanju s podpornimi partnerji, je prepoznati in nagraditi celovite pristope pravnih oseb in posameznikov pri upravljanju svojih vplivov na okolje, družbo in gospodarstvo. Ocenjevanje poteka v dveh krogih, za uvrstitev med finaliste so morali kandidati zbrati vsaj 51 % vseh možnih točk. Če jih niso zbrali, niso bili upravičeni do priznanja finalist oz. v 2. krogu ne bodo upravičeni do prejema nagrade, ne glede na število kandidatov v kategoriji.

Člani ocenjevalne komisije Horus 2023 so bili razdeljeni v več podskupin. Skupaj je vloge v prvem krogu ocenjevalo 9 strokovnjakov. Ocenjevanje komisije prvega kroga je potekalo od 26. do 30. novembra 2023, neodvisno (brez predhodnega vedenja ocenjevalcev o sestavi ocenjevalne komisije in rezultatih drugih ocenjevalcev). Delo ocenjevalne komisije drugega kroga ocenjevanja poteka od 1.12.2023 do 10.12.2023, prav tako neodvisno. Zmagovalce bodo določile ocene ocenjevalcev iz 2. kroga ocenjevanja. Podelitev nagrad, priznanj in certifikatov Horus 2023 bo 14. decembra 2023 v Ljubljani.

Hkrati poteka še ocenjevanje prispelih vlog na razpis za ADRASTOS 2023 – Slovensko mladinsko nagrado za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj, tam vloge ocenjuje 6 neodvisnih strokovnjakov, tudi mladih.  Na razpis za Adrastos je prispelo skupno osem vlog v roku do 20. septembra 2023. Nagrade pa bodo podeljene prav tako 14. decembra v Ljubljani. Več: www.adrastos.si.

Horus 2023 nagrade in priznanja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj  v Sloveniji od leta 2009 podeljuje IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti v sodelovanju s številnimi podpornimi partnerji: Društvo za odnose z javnostmi (PRSS), Britansko – slovenska gospodarska zbornica, CNVOS – Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Društvo za marketing Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije, Listina raznolikosti Slovenije, Slovensko združenje ZN za trajnostni razvoj, Slovensko združenje za kakovost in odličnost, Štajerska gospodarska zbornica, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje Manager, TÜV Austria in drugi. Projekt letos delno sofinancirajo Urad RS za mladino in prijavitelji. Partner spremljanja objav v medijih je Press Clipping d.o.o..

Več: www.horus.si