Znani so zmagovalci razpisov Slovenske (in mladinske) nagrade za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj HORUS in ADRASTOS 2023

V Ljubljani so podelili priznanja in nagrade 25-tim prejemnikom.

(Ljubljana, 14. december  2023) Danes je IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti 15 izjemnim organizacijam in posameznikom podelil nagrade in priznanja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj HORUS 2023. Prav tako pa 7 izjemnim projektom mladih v okviru ADRASTOS 2023 – Slovenske mladinske nagrade za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj. Podelitev je potekala v Mestni hiši v Ljubljani, sofinancer projektov je Urad RS za mladino. Nagrade je izdelala akademska kiparka Katja Majer.

Nagrado za strateško celovitost sta prejeli družbi Nova KBM d. d. in GateHub d.o.o. med profitnimi pravnimi osebami, med neprofitnimi pa Ljudska univerza Slovenska Bistrica.

Priznanje za projekt sta v kategoriji profitnih pravnih oseb prejeli družbi: Poslovni sistem Mercator d.o.o. (Bele embalaže) in Ozara, storitveno in invalidsko podjetje d.o.o. (Medgeneracijsko sodelovanje), prejemnik priznanja finalist pa je bil Poslovni sistem Mercator d.o.o. (Trajnostni plakati).

Priznanje za projekt v kategoriji neprofitnih pravnih oseb je prejelo podjetje Allium, zaposlitveni center, z.o.o., so.p. (Krožna zgodba Hrane ne mečemo stran). Prejemniki priznanja finalist v tej kategoriji pa so bili: Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož (Razpršeni hotel Jeruzalem Slovenija), Ljudska univerza Slovenska Bistrica (Za varno življenje, premoženje in okolje) in Društvo za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva UP-ornik (Šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev).

Med posamezniki je posebno priznanje Horus 2023 prejela Tina Cipot, sledili pa so ji še drugi finalisti – Boris Krabonja, dr. Lučka Lorber, Aleksander Batič in Aleksander Onišak.

Strateginje leta 2023 za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj so postale Katjuša Koprivnikar, prokuristka, Sincular Consulting d.o.o., Metka Zabret, strokovna sodelavka, Telekom Slovenije, d. d., in prof. dr. Barbara Bradač Hojnik, redna profesorica, Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru.

Horus je v Sloveniji ena najbolj prepoznavnih strokovnih nagrad na področju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja, z najdaljšo zgodovino podeljevanja. Od leta 2009 se je med imetnike nagrad in priznanj Horus vpisalo že skoraj 300 organizacij in posameznikov. Letos je vloge kandidatov v dveh krogih in različnih kategorijah skupno ocenjevalo 18 neodvisnih strokovnjakov iz različnih strokovnih in partnerskih institucij. Za uvrstitev med finaliste so morali kandidati zbrati vsaj 51 % vseh možnih točk. Ocenjevalne komisije so se osredotočile predvsem na celovit pristop k družbeni odgovornosti in trajnostnemu razvoju, izvedene aktivnosti ter spremljanje učinkov.

Hkrati je potekala podelitev nagrad za mlade Adrastos 2023. V kategoriji ADRASTOS 2023 – SEMENA SEDANJOSTI je postal zmagovalec projekt Predposnete delavnice Varnosti na spletu (OTON, družba za razvoj izobraževalnih procesov, d.o.o.), ostali finalisti so bili še: BANKA IDEJ – lokalni sklad za mlade z idejami (Mladinski kulturni center Maribor), Rešimo reko Savinjo (Inštitut za promocijo varstva okolja), KUHARSKE DELAVNICE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE (DRUŠTVO NAPREDNI OTROCI) in Modna revija »Raz-kroj« (Javni zavod Mladi zmaji).

V kategoriji ADRASTOS 2023 – VIZIJE PRIHODNOSTI je postal zmagovalec projekt Trajnostna FDV (Monsun), drugi finalist pa je bil projekt YUNO Katalog: prostodostopni katalog pripravljenih dodatnih izobraževalnih vsebin za nadgradnjo javnega učnega načrta (OTON, družba za razvoj izobraževalnih procesov, d.o.o.).

Razpis za nagrado Adrastos je letos potekal prvič, razpis za nagrado Horus pa petnajstič. Nagrado Horus podpirajo številni partnerji, kot so: Slovensko društvo za odnose z javnostmi, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje Manager, Štajerska gospodarska zbornica, Društvo za marketing Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije, Slovensko društvo Združenih narodov za trajnostni razvoj, Slovensko združenje za kakovost in odličnost, Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Listina raznolikosti Slovenije, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in drugi. Projekt tudi letos sofinancira Urad Republike Slovenije za mladino. Partner spremljanja objav v medijih je podjetje Press Clipping. Partner razvoja certificiranje je mednarodni certifikacijski organ TÜV Austria.

Celovite predstavitve finalistov in kandidatov ter ostale informacije o tekmovanju in certificiranju so objavljene v letošnjem e-zborniku Horus  2023, dosegljiv je na spletnem mestu Horus www.horus.si. Enako so celovite predstavitve kandidatov za Adrastos predstavljene na spletnem mestu Adrastos www.adrastos.si.

Fotogalerijo s podelitve si lahko ogledate tukaj: https://www.horus.si/fotogalerija-horus-2023/

Dosedanji nagrajenci in finalisti Horus iz preteklih let: http://www.horus.si/nagrajenci/
Foto galerije s preteklih podelitev nagrad: http://www.horus.si/fotogalerija/
Zborniki z dosedanjih podelitev nagrad: http://www.horus.si/zborniki/
IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, e-pošta: nagrada.horus@irdo.si