Usposabljanje v okviru projekta Zeleni Model M Slovenija – trajnostno podjetništvo za mlade uspešno zaključila 2. generacija mladih

21.maja 2024 se je zaključilo virtualno (on-line) usposabljanje mladih za trajnostno podjetništvo, nevladništvo in aktivno iskanje zaposlitve.

(Ljubljana, 22. 5. 2024) Včeraj popoldan je usposabljanje v okviru projekta Zeleni Model M Slovenija – trajnostno podjetništvo za mlade zaključila 2. generacija mladih. Ustvarjanje novih podjetniških modelov s poudarkom na trajnostnosti ter iskanju zaposlitev pri družbeno odgovornih delodajalcih ima pri mladih velik pomen. Včeraj je 8 mladih pridobilo certifikat Zeleni Model M Slovenija, ki ga podeljuje organizator usposabljanja IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti v sodelovanju s podpornim partnerjem Zavodom RS za zaposlovanje in sofinancerjem Uradom RS za mladino.

Na usposabljanju so se mladi povezali s podjetniki, nevladniki in udeleženci projekta Model M Slovenija iz preteklih let. Program usposabljanja je vključeval skupinska virtualna predavanja, individualne delavnice, svetovanja, mreženje in spoznavanje dobrih praks. Skozi program so udeleženci spoznali osnove družbene odgovornosti podjetja in trajnostnega razvoja, se poglobili v svojo osebno odgovornost ter pripravili poslovni načrt oz. načrt za zaposlitev. Mrežili so se s člani inštituta IRDO in nekdanjimi udeleženci projekta Model M Slovenija iz preteklih let, ki so postali uspešni vsak na svojem področju dela.

  Foto: Špela Gosak, osebni arhiv

Bodoča podjetnica – fotografinja, Špela Gosak, je ob koncu usposabljanja povedala: »Usposabljanje je TOP! Pridobiš zares veliko znanja na več področjih, popoldanski čas pa preživiš v družbi najboljših predavateljev. Ne bom pozabila izjav gospoda zasl. prof. ddr. Matjaža Muleja, ki je že na prvem predavanju poskrbel za konkretno dozo smeha. Takrat nam je predavanje popestril z izjavo: ‘Od hvale raste špeh, od graje pa pamet.’. Ni mi žal, da sem se udeležila tega usposabljanja in ga zares priporočam vsakemu, ki si želi stopiti na samostojno pot. Tudi tistim, ki si zaradi takšnih in drugačnih razlogov nanjo ne upajo stopiti. Vse pohvale mag. Aniti Hrast, Moniki Rajšp in vsem ostalim predavateljem, ki so se nam tekom usposabljanja pridružili.«

»Usposabljanje mi je dalo veliko znanja in podpore pri ustvarjanju moje samostojne podjetniške poti,« je dodala udeleženka Mateja Lozar, ki prav tako ustanavlja svojo organizacijo.

Usposabljanje za mlade od 18. do 29. leta starosti je bilo brezplačno in je potekalo virtualno od 8. aprila do 21. maja 2024, ko so udeleženci na zaključnem srečanju predstavili svoje trajnostno usmerjene poslovne načrte oz. načrte za zaposlitev pri družbeno odgovornih delodajalcih. Usposabljanje je uspešno zaključilo 8 mladih in različnih statističnih regij po Sloveniji. Tako so si sami ustvarili možnost za zaposlitev oz. si izboljšali karierne priložnosti za hitrejšo zaposlitev. Za uspešno opravljeno usposabljanje ter s tem pridobljen certifikat Zeleni Model M Slovenija: Trajnostno podjetništvo za mlade, niso bile dovolj samo narejene domače naloge, ampak tudi opravljen izpit s področja družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Monika Rajšp, vodja projekta Zeleni Model M Slovenija pri inštitutu IRDO, je mlade tako pohvalila: »Vedno znova sem presenečena in hkrati navdušena nad idejami, ki jih imajo mladi. Razmišljajo res široko in dajejo družbeni odgovornosti in trajnostnemu razvoju velik pomen. Veseli me, da mladi ne obupujejo nad razmerami na trgu dela in se pogumno soočajo z izzivi s katerimi se srečujejo. V tokratni izvedbi usposabljanja je bil večji del mladih, ki so pripravili poslovni načrt za uresničitev svoje podjetniške ideje. Prepričana sem, da bomo o njih še slišali oz. uživali ob rezultatih njihovega dela.«

Mladi so pridobili certifikat Zeleni Model M Slovenija: Trajnostno podjetništvo za mlade, ter se tako pridružili 23. mladim iz 1. generacije, ki so uspešno opravili usposabljanje v letu 2023. Skupno imamo tako v Sloveniji že 31 Zelenih Modelov M Slovenija. Prejetemu certifikatu je priložen tudi seznam kompetenc, ki so jih udeleženci pridobili tekom usposabljanja.

Usposabljanje je izvajal Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) v sodelovanju s podpornim partnerjem Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje, program pa sofinancirata Urad Republike Slovenije za mladino ter Inštitut IRDO.

Informacije o nadaljnjih aktivnostih in usposabljanjih v okviru projekta Zeleni Model M Slovenija – trajnostno podjetništvo za mlade, ki je namenjeno mladim v starosti od 18. do 29 let lahko spremljate na spletni strani inštituta IRDO.#

Sporočilo za medije: 2024 IRDO Zeleni Model M Slovenija_Sporočilo za medije

Dodatne informacije:

IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti,
Cesta 13. julija 65a, 1261 Ljubljana – Dobrunje,
GSM 031 344 883; info@irdo.si