VABILO: namenite 1,0 % dohodnine za razvoj mladih in družbene odgovornosti

Spoštovani!

Vljudno Vas vabimo, da IRDO – Inštitutu za razvoj družbene odgovornosti namenite 1,0 % dohodnine. To Vas popolnoma nič ne stane, našemu inštitutu in družbeni odgovornosti v slovenskem prostoru pa pomeni ogromno!

Epidemija koronavirusa je brutalno izpostavila pomanjkanje zavedanja družbene odgovornosti tako v slovenskem kot v svetovnem prostoru. Izpostavila in podžgala je družbene in okoljske problematike, na katere na našem inštitutu že vrsto leto opozarjamo. Termin “družbena odgovornost” se v medijskem in v javnem prostoru neprestano zlorablja za opravičevanje lastnega neodgovornega delovanja in pomanjkanja zavedanja vplivov, ki ga naša odgovornost ima v družbi in v okolju.

Na IRDO – Inštitutu za razvoj družbene odgovornosti, vodilni slovenski organizaciji, ki z raziskovanjem, izobraževanjem, svetovanjem, povezovanjem in promocijo prispeva k razvoju družbene odgovornosti v slovenskem in v svetovnem merilu, že 17 let delujemo v smislu sutvarjanja odgovornejše in trajnostnejše prihodnosti za vse nas. Pri tem sodelujemo z domačimi in tujimi strokovnjaki, ustanovami, organizacijami, vladami in podjetji ter tako prispevamo k izmenjavi znanja in izkušenj o družbeni odgovornosti in trajnostnem razvoju.

Prav tako delujemo tudi v javnem interesu na področju mladih in smo delno financirani s strani URSM – Urada Republike Slovenije za mladino za redno dejavnost v povezavi z mladimi. Zaposleni, študenti in prostovoljci, ki na inštitutu IRDO z našim delom želimo širiti pomen družbene odgovornosti v lokalnem in nacionalnem prostoru ter skozi redne dejavnosti in projekte deležnike spodbujamo k razvijanju slednje v vsakdanjem življenju, si želimo, da bi o družbeni odgovornosti v Sloveniji lahko razmišljala vsaka družina.

Naše delo, projekti, vrednote in zavzemanja.

Že 17 let se ukvarjamo s področjem družbene odgovornosti. Smo prostovoljska (od leta 2011) in raziskovalna (od leta 2006) organizacija ter organizacija v javnem interesu na področju mladih (od leta 2016). Registrirani smo za dobrodelnost, izobraževanje, založništvo, raziskovanje, svetovanje …

  • Pomagali smo spisati osnutek Nacionalne strategije na področju družbene odgovornosti in se že vrsto let zavzemamo za njeno potrditev.
  • Že dvanajst let zapored podeljujemo Slovensko nagrado za družbeno odgovornost Horus (www.horus.si) in nagrajujemo organizacije in posameznike, ki odgovorno delujemo v korist družbe.
  • 16 let zapored že organiziramo konferenco Družbena odgovornost in izzivi časa (www.irdo.si), ki se je vsakoletno udeležijo svetovni strokovnjaki s področja družbene odgovornosti.
  • Izobražujemo mlade, podjetnike in strokovne delavce za pridobitev Certifikata Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj ter pravnim osebam in posameznikom svetujemo na tem področju.
  • Zelo ponosni smo na naše delo z mladimi v okviru projektov, kot je Model M Slovenija (www.model-m.si) in mnogi drugi.
  • Sodelujemo pri izvajanju evropske kampanje Pakt za mlade (www.paktzamlade.si) kot nacionalna partnerska organizacija mreže CSR Europe (www.csreurope.org).
  • Vsakoletno izdamo deset številk IRDO Mozaika – prvih slovenskih družbeno odgovornih novic (https://www.irdo.si/dejavnosti/#Zaloznistvo), kjer predstavljamo dobre DO prakse, razmišljanja, dogodke in pobude, prav tako pa imamo zelo razvito založniško dejavnost, kjer že vrsto let izdajamo različne publikacije in knjige.
  • V okviru mladinskega dela vključujemo mlade v vse naše projekte in jih izobražujemo o družbeni odgovornosti.

Pri URSM smo vpisani v evidenco organizacij v javnem interesu na področju mladine pod zap. št. 95:

95.Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Preradovičeva ulica 26, 2000 Maribor021-49/2015/2 z dne 15. 12. 20156. 1. 2016

Izobraževanje o družbeni odgovornosti je nujno, da posamezniki potem osebno in družbeno odgovorno ravnamo, zato vas vljudno prosimo, da nam namenite 1,0 % dohodnine. To storite tako, da izpolnite priloženi obrazec, ga podpišete in ga čim prej oddate na pošto ali prek aplikacije E-davki.

Dohodnino lahko za upoštevanje v koledarskem letu 2020 Inštitutu IRDO namenite vse do 31. maja 2021.

  1. PREK aplikacije E-davki: https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/openportal/CommonPages/Opdynp/PageD.aspx?category=namenitev_dela_dohodnine_fo

Izpolnite obrazec na tej povezavi:

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/OpenPortal/Pages/Introduction/AllForms.aspx

Poiščite obrazec : Doh-Don  Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije.

Vpišite: Inštitut za razvoj družbene odgovornosti IRDO, davčna številka 46107657, odstotek (%): 1,0

2. PO POŠTI:

Obrazec najdete tukaj:

Izpolnite ga in v rubriko PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU dopolnite vaše podatke in se spodaj podpišite.

Obrazec natisnite in ga podpipite ter pošljite čim prej na enega izmed naslovov Finančne uprave, ki jih najdete tukaj: http://www.fu.gov.si/kontakti/#c116

Lahko tudi na naslov:

Finančna uprava Republike Slovenije, Šmartinska cesta 55, 1000 Ljubljana, tel: 01 478 38 00, e-pošta: gfu.fu@gov.si

Več o tem lahko preberete na tej povezavi:  http://www.fu.gov.si/davki_in_druge_dajatve/podrocja/dohodnina/letna_odmera_dohodnine/

Tako boste po vaših močeh pomagali, da bomo lahko čim več mladih in širše slovenske javnosti informirali o družbeni odgovornosti ter jih izobrazili za to področje.  Za vašo pomoč že vnaprej iskrena hvala.

Z vsem tem delom bomo v prihodnje nadaljevali, radi pa bi ga z vašo pomočjo še razširili, da bi o družbeni odgovornosti razmišljala vsaka družina v Sloveniji in odgovorno tudi ravnala. Zato se iskreno priporočamo za vašo pomoč (1,0 % dohodnine ali kako drugače) in nadaljnje sodelovanje. 

Zahvaljujemo se vam za podporo! Veseli nas, da vam ni vseeno za prihodnost naše družbe in našega okolja. Prosimo, da bi nas priporočali tudi tistim, za katere menite, da bi lahko po svojih močeh podprli naše delo.

Hvala vam.

Sodelavci Inštituta za razvoj družbene odgovornosti – IRDO

Kontakt:

Inštitut za razvoj družbene odgovornosti – IRDO, Preradovičeva ulica 26, 2000 Maribor

mag. Anita Hrast, direktorica, + 386 31 344 883, info@irdo.si