VABILO MLADIM: YAFE – mladinska umetnost za zemljo

Inštitut IRDO vabi mlade v Ljubljani, da se od 1. do 15. septembra 2023 udeležijo brezplačnih delavnic o ulični umetnosti in okoljski trajnostnosti.

(Ljubljana, 22.8.2023) Inštitut IRDO v sodelovanju z JZ Mladi zmaji, Inštitutom za urbana vprašanja (INURB), Kinom Šiška, Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji in mednarodnimi partnerji vabi mlade v Ljubljani na brezplačne delavnice o ulični umetnosti in okoljski trajnostnosti v okviru projekta Mladinska umetnost za Zemljo (YAFE – Youth Art for the Earth). Delavnice bodo potekale v prostorih Javnega zavoda Mladi Zmaji – MČC Šiška med 1. in 15. septembrom 2023, namenjene pa so mladim v starosti od 15 do 18 let, udeležijo se jih lahko tudi mladi do 29. leta starosti. Hkrati bo nastajala velika stenska poslikava (mural) na zgradbi Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana (ob Kinu Šiška), ki jo bo na temo zavržene hrane ustvarjal italijanski ulični umetnik Cibo.

Mednarodni projekt Yafe soustvarjajo partnerji iz treh držav (Slovenija, Srbija, Francija) z namenom vključevanja mladih v artikulacijo sporočil in soustvarjanje umetniških del (muralov) o družbeni odgovornosti in okoljski trajnostnosti.

Murali (velike stenske poslikave) pa so le del naše zgodbe. Naši javni umetniški projekti izhajajo iz delavnic, ki izobražujejo in vključujejo mlade iz različnih skupnosti o temah, kot so raznolikost, pravica do izobraževanja, verska svoboda, rasizem in okolje. Delavnice vodijo lokalni pedagogi in umetniki. Pedagogi vključujejo mlade v smiselne pogovore, medtem ko umetniki udeležencem pomagajo izraziti in vizualizirati svoje ideje. Rezultat je velikanska umetnina, ki postane del tkiva in zgodovine soseske – v tem primeru Šiška, kjer tudi izvajamo projekt. Podoben mural s spremljajočimi delavnicami bo spomladi 2024 nastal v Mariboru.

Vir fotografije: https://www.paintthechange.me/latest

Pedagogi, ki bodo skrbeli za interaktivne vsebine in drugačen pristop k učenju mladih v Ljubljani, so:

  • mag. Anita Hrast, direktorica IRDO – Inštituta za razvoj družbene odgovornosti in vodja projekta YAFE – Mladinska umetnost za mlade (v Sloveniji),
  • mag. Živa Kavka Gobbo, predsednica in strokovna vodja društva Focus, društva za sonaraven razvoj, vodi program Globalna odgovornost in potrošnja, kjer preko različnih aktivnosti osvešča o povezanosti našega vsakdanjega življenja z okoljskimi in družbenimi izzivi po svetu,
  • Fedja Šičarov, akademski slikar in ulični umetnik.

Ob kreativnem sodelovanju z mladimi udeleženci projekta bo italijanski umetnik Cibo ustvarjal mural na stavbi ob Kinu Šiška. Več informacij o umetniku in fotografij njegovega dela najdete tukaj. Delavnice in nastanek murala bo spremljala in arhivirala strokovna video ekipa, njeno delo pa bo postalo del mednarodnega dokumentarnega filma na temo mladinske ulične umetnosti in okoljske trajnostnosti. Slavnostna otvoritev murala s pogovorom in predstavitvijo projekta YAFE bo potekala 15.9. 2023 na dogodku Cela Šiškarija pred Kino Šiška.

Več informacij o projektu YAFE:

https://www.paintthechange.me/yafe

https://www.irdo.si/mladinska-umetnost-za-zemljo-yafe-youth-art-for-the-earth-yafe/

Časovni okvir dogodkov:

DAN TERMIN URA VSEBINA delavnic za mlade
1 1.9.2023 14:00 – 19:00 Sanjska projekcija: vizija naše prihodnosti in odgovornost za posledice. Moderira mag. Anita Hrast, Inštitut IRDO
2 2.9.2023 14:00 – 19:00 Ozaveščanje: zakaj je tako težko? Gostja mag. Živa Kavka Gobbo, predsednica društva Focus
3 10.9.2023 11:00 – 16:00 Je umetnost lahko odgovor? Gost Fedja Šičarov, ulični umetnik in akademski slikar
3+ 10.9.2023 in dalje 16:00 – 18:00 Sodelovanje pri snemanju kratkih videov za film in pri produkciji Murala. Adam Mulalić (in Aljoša Bokan).
3+ 15.9.2023 po programu Cela Šiškarija in ob 18:00 Kino Šiška: Otvoritev Murala na temo zavržne hrane v Ljubljani. Dr. Sandi Abram, INURB, in Cibo (IT)

Več o programu Cela Šiškarija: https://www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/nacrtujte-svoj-obisk/prireditve/cela-siskarija/

Več: https://mladizmaji.si/aktualno/mladinska-umetnost-za-zemljo-pobarvaj-za-spremembe/ 

Na delavnice je obvezna prijavahttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJ1OlHL7AZjSqxSeX15v-HsjtgSVYBve73faFndv0mzjakvQ/viewform

Projekt sofinancirajo Evropska unija preko programa Ustvarjalna Evropa ter Republika Slovenija – Ministrstvo javno upravo in Ministrstvo za kulturo.

Ulična umetnost je odlično orodje za komunikacijo in debato ter za izboljšanje javnih prostorov v korist lokalnih skupnosti. Naš cilj v tem projektu je izboljšati zmogljivost za soustvarjanje privlačne ulične umetnosti, ki spodbuja vključevanje in okoljsko trajnost.

Partnerji projekta YAFE so: Nobulo in Urban Art Paris, Francija, Sklad B92, Srbija, IRDO, Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Slovenija.

Projekt YAFE je nastal kot nadgradnja predhodnega projekta Paint the Change. Ta pobuda je nastala že leta 2015, da bi združila družbeno akcijo in ulično umetnost. Doslej so v okviru kampanje Paint the Change izdelali že več kot 60 fresk (muralov) po vsem svetu, na vseh celinah, in pritegnili milijone ljudi prek digitalnih in televizijskih medijev z  edinstveno mešanico angažiranosti mladih, javne umetnosti in kampanj za ozaveščanje javnosti.

O poteku delavnic na temo ulične umetnosti in okoljske trajnostnosti v šestih mestih po Evropi bo v okviru dvoletnega projekta nastal tudi mednarodni dokumentarni film.

Dodatne informacije: www.irdo.si ; e-pošta: info@irdo.si

IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Cesta 13. julija 65a, 1261 Ljubljana – Dobrunje, mag. Anita Hrast, direktorica, gsm 031 344 883; anita.hrast@irdo.si