Mladinska umetnost za Zemljo (YAFE) – Youth Art for the Earth (YAFE)

Te delavnice in poslikave so omogočene z velikodušno podporo programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Inštitut IRDO sodeluje z mednarodnimi partnerji v projektu Mladinska umetnost za Zemljo (YAFE). Projekt Youth Art for the Earth (YAFE) predstavlja sodelovanje kulturnih organizacij po vsej Evropi pri programu za vključevanje mladih v artikulacijo sporočil in soustvarjanje umetniških del o družbeni odgovornosti in okoljski trajnosti.

Osredotočeni smo na starejše najstnike iz prikrajšanih in marginaliziranih skupnosti (približno polovica naše ciljne skupine). Naš cilj je, da jih opolnomočimo in podamo možnost za umetniško izražanje ter možnost sodelovanja pri reševanju vprašanj okoljske trajnostnosti, tako da razvijemo njihove sposobnosti ustvarjalnega in kritičnega mišljenja ter jih vključimo v javno umetnost.

Ulična umetnost je odlično orodje za komunikacijo in debato ter za izboljšanje javnih prostorov v korist lokalnih skupnosti. Naš cilj v tem projektu je izboljšati zmogljivost za soustvarjanje privlačne ulične umetnosti, ki spodbuja vključevanje in okoljsko trajnost z:

  • Vključevanjem vzgojiteljev in uličnih umetnikov v pilotiranje inovativnega programa.
  • Vključevanje do 120 mladih udeležencev v visoko interaktivne delavnice, ki gradijo kreativne in kritične veščine mišljenja.
  • Predstavitev šestih javnih umetnin skozi soustvarjalni proces v korist lokalnih skupnosti.
  • Razširitev razprav na delavnicah s pomočjo filma in digitalnih medijev.

Kjerkoli je to mogoče, bomo uporabljali nove, okolju prijazne tehnologije, kot je barva, ki absorbira ogljik.

Naše aktivnosti bodo potekale v Franciji, Srbiji in Sloveniji preko partnerstva naslednjih organizacij:

Nobulo in Urban Art Paris, Francija, imata poslanstvo promovirati mednarodno kulturo in umetnost, s posebnim poudarkom na ulični umetnosti. Z omogočanjem mednarodnega in medkulturnega sodelovanja od leta 2007 premikajo in promovirajo urbane umetnike po vsem svetu.

Sklad B92, Srbija, je neprofitna nevladna organizacija, ki vodi kreativne, kulturne in človekoljubne akcije za doseganje pozitivnih družbenih sprememb. Sklad, ki je bil ustanovljen leta 2004, nadaljuje poslanstvo B92 spodbujanja dostojne, odgovorne in pravične družbe v Srbiji in širši regiji.

IRDO, Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Slovenija se od leta 2004 osredotoča na raziskovanje in pospeševanje razvoja družbene odgovornosti v Sloveniji in širše. IRDO je središče za ključne aktiviste na tem področju, bodisi v vladnih, poslovnih ali drugih organizacijah, in koordinira aktivnosti ozaveščanja.

YAFE je nastal kot pobuda Paint the Change, ki je bila ustanovljena leta 2015, da bi združila družbeno akcijo in ulično umetnost. Izdelali so več kot 60 fresk (muralov) po vsem svetu, na vseh celinah, in pritegnili milijone ljudi prek digitalnih in televizijskih medijev z  edinstveno mešanico angažiranosti mladih, javne umetnosti in kampanj za ozaveščanje javnosti.

IZOBRAŽEVANJE JE VAŠ ŠČIT IN TROFEJA, Erik Burke, New York

Murali (svelike stenske poslikave) so le del naše zgodbe. Naši javni umetniški projekti izhajajo iz delavnic, ki izobražujejo in vključujejo mlade iz različnih skupnosti o temah, kot so raznolikost, pravica do izobraževanja, verska svoboda, rasizem in okolje.

Naše delavnice vodijo lokalni pedagogi in umetniki. Pedagogi vključujejo mlade v smiselne pogovore, medtem ko umetniki udeležencem pomagajo izraziti in vizualizirati svoje ideje. Rezultat je velikanska umetnina, ki postane del tkiva in zgodovine sosesk, kjer delamo.

ATMA z udeleženci delavnice, Wapping, London

Vabljeni k ogledu dokumentarnega filma, ki je nastal v okviru preteklega projekta:

Changing the World, One Wall at a Time – Slovenian subtitles, Paint the Change (52′): https://vimeo.com/374709989

Power to the Youth – Street Art for Climate and Diversity (18′): https://vimeo.com/649255909?share=copy

Več informacij o kampanji Paint the Change (Nariši spremembo): https://www.paintthechange.me/about-us

Aktivnosti v Sloveniji

V Sloveniji bomo v obdobju od marca 2023 do februarja 2025 (24 mesecev) izvajali skupaj z mednarodnimi partnerji ta projekt, v okviru katerega bomo skozi delavnice na temo mladinske umetnosti in trajnostnosti vključevali mlade, naslikali dve stenski poslikavi (po 1 v Ljubljani in v Mariboru) ter posneli videe, ki bodo na koncu združeni tudi v mednarodni dokumentarni film. Vse bomo podprli s promocijo in drugimi izobraževalnimi, osveščevalnimi aktivnostmi.

Vabljeni, da kot aktivni državljani soustvarjate naše aktivnosti z razpravami ob slikanju muralov v mestih (Ljubljana predvidoma september 2023, Maribor predvidoma pomlad 2024).

Naš projekt smo 29. junija 2023 predstavili tudi na Ljubljana Street Art Festival 2023 (Festival ulične umetnosti Ljubljana) na konferenci z naslovom Ulična umetnost in trajnost. Več informacij najdete tukaj: https://streetartfestival.si/street-art-konferenca/

Več informacij o projektu YAFE: https://www.paintthechange.me/yafe

YAFE – Kontakt za Slovenijo:

 

IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti
Cesta 13. julija 65A, 1261 LJUBLJANA-DOBRUNJE
Tel.: 031 344 883
E-pošta: info@irdo.si; anita.hrast@irdo.si

Spletno mesto: www.irdo.si